Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szeder-mint gyógynövény
  2010-12-14 13:45:15, kedd
 
   
 


Szeder - gyógynövény

A szeder (Rubus fruticosus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és - egyébként a málnával együtt - a szeder (Rubus) nemzetségbe tartozó, évelő, lombhullató, olykor örökzöld indás cserje vagy félcserje gyümölcse. Az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja.A szeder egyike a legfrissítőbb gyümölcsöknek. Kertekben, kiskertekben is jól szaporítható és termelhető a lugasszerűen kiképzett fekete szeder.

A szeder nemzetségen belül a szeder fajok igen elterjedt, mérsékeltövi növények. Észak-Afrikában, Európában és Észak-Amerikában, illetve Ázsia Európához csatlakozó területein vadon is élnek. Csak európai fajokból több mint százat különítettek el. A legtöbb hazai szeder a földi szeder fajcsoportba tartozik, az úgynevezett gyűjtőfaj latin neve a Rubus fruticosus.

Mit érdemes róla tudni?
Hívják vad szedernek, fekete szedernek, földi szedernek. További nevei szederje, szedernye, fekete málna és még sorolhatnánk. Nagyon hasonló hozzá a kövi szeder, illetve a hamvas szeder (más néven seregély- vagy koldusszeder, Rubus caesius), mely kékesebb, hamvasabb, kevésbé fényes bogyókat terem. Laikus számára a hazai szederfélék felismerése nem könnyű feladat, de nem is elengedhetetlen, hiszen a szeder növények egyetlen része sem mérgező, gyümölcsét fogyasztva pedig nagyon hasonló és fölöttébb áldásos hatásait élvezhetjük, lényegében függetlenül attól, hogy épp melyik bogyóhoz van szerencsénk. Egyébként a fajok könnyen is kereszteződnek.

Vadon erdőszélen, árokparton, félárnyékos, ligetes helyen tenyészik. Könnyen terjed, az erdészek gyomnövényként tekintenek rá, s nem örülnek, ha benövi az új telepítést. A tápanyagdús, jó - főként nyári - csapadék-ellátottságú, humuszos talajt kedveli, a fagyot jól bírja.

A növény nagyon hasonló a málnához, 2-5 méter hosszú kevéssé elágazó indákat hajt. A második évben fordulnak termőre, majd elszáradnak. A második évben a termőhajtás 20-40 virágot hordoz, melyek nagyok, fehér vagy halvány rózsaszínű szirmúak, bőséges nektárforrással csalogatják az őket beporzó rovarokat. Májustól augusztusig virágzik, és augusztustól októberig először zöld, majd fokozatosan piruló, végül feketévé érő termést érlel. A szeder bogyója nem valódi bogyó, hanem csonthéjas terméscsoport, akárcsak a málnánál. Különbség viszont, hogy a szeder éretten nem válik le az azt hordozó, fogyasztható vacokkúpról. Egy-egy szem tömege 4-8 g is lehet.

Hazai kertekbe körülbelül a XIX. századtól került be, nem csak gyümölcsként, de tüskés védősövényként is kedvelt. Az amerikai növénynemesítők munkáját dicséri a tüskétlen szedrek megjelenése, ami nagyon fellendítette termesztését. Az USA-ban például a tüskétlen változatok elterjedése óta többet termelnek belőle, mint málnát, mert gyümölcse kevésbé érzékeny, jobban szállítható, nem penészedik és kiválóan alkalmas élelmiszer ipari feldolgozásra. Az egyik hazánkban is legkedveltebb fajta a Thornfree.
A tüskementes fajták is hasonló termőhelyet kedvelnek, mint a vad változat, kissé fagyérzékenyebbek, a vesszők megtartásához mesterséges támasztó szerkezetre szorulnak. Önbeporzók, de a fajták kölcsönös megtermékenyítése jobb minőségű, nagyobb szemű termést eredményez.
A szedernek nincs olyan betegsége, amely ellen rendszeresen kellene védekezni, ezért jó eséllyel lelhetünk a piacokon valóban biominőségű szederre. Magyarországon Pest, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.

Gyógyhatásai:
A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcsben nagyjából 85 g víz van. Energiatartalma 52 kcal, 218 Kj. 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot rejt. Az ásványi anyagok közül 196 mg kálium, 32 mg kalcium, 21 mg foszfor, 20 mg magnézium, kb. 1 mg mangán, fél mg vas, valamint réz van benne.
Sok A-vitamin, 21 mg C-vitamin, fólsav, valamint némi B1-, B6-vitamin, riboflavin, pantoténsav, niacin is van benne.

A fekete szeder levele gyógynövény-alapanyag, ami galluszsav- és ellágsav típusú csersavakat, flavonoidokat, gyümölcssavakat tartalmaz.
A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják.
Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert.
Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

Desztillált vagy forrásvízzel hígítva kitűnő ellenszere a vashiányos vérszegénységnek, de egyben a hasmenés, az időskori idült hasmenés egyik legjobb gyógyítója is.
Baktériumölő tulajdonsága lehetővé teszi, hogy bármilyen súlyos a húgyutak betegsége, hosszabb, rövidebb idő alatt sikerül meggyógyulnia a betegnek.
Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását.
Gyógyítja a köszvényt.
Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható.
Vérnyomáscsökkentő és vérszaporító.

Esztrogént tartalmaz, a fitoeszrtogénnek rákmegelőző hatása van, valamint azok számára nyújthat gyógyulást, akiknek a szervezete nem tudja befogadni a szintetikus hormonokat, amelyekhez gyógyszer útján jutnak.

Hogyan fogyasszuk?
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.

A gyümölcsből lekvárt, dzsemet is főzhetünk, amit később szintén felhasználhatunk natúr joghurthoz keverve vagy süteménybe.

Remek szörp és szederbor, vagy likőr is készíthető belőle. Tartósíthatjuk mély hűtve is, felolvasztva süteménybe, gyümölcslevesbe, fagylaltkehelybe főként vaníliafagylalt mellé nagyon ízletes.
Magának a gyümölcsnek is van gyógyhatása. A gyümölcslé segít vérszegénység lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen.

Ha leveléből teát szeretnénk készíteni, május és augusztus között gyűjtsük és szárítsuk az ép leveleket, amiből 1 teáskanálnyi felaprított levelet öntsünk le 2-3 dl forralt vízzel.

Tippek, tanácsok
Ha frissen akarjuk szedni a gyümölcsöt, csak az érett szemeket érdemes leszedni, mert nem utó érő gyümölcs.

Érdekességek
Levelének csersavtartalmát bőrfeldolgozásra alkalmazták. Szárított leveleiből és fiatal hajtásaiból barna színek előállítására szolgáló festékanyagot nyertek.
A szeder az egyik legrégebben említett gyógynövény. Már i.e. 400-ban, Hippokratész korában is említik jótékony hatását. Az 1500-a években a patikusok ismerték fogínyvédő hatását, állatok fekélyeinek kezelésére is használták.

A változatos szederformák léte annak köszönhető, hogy a szederfajták természetes körülmények között is könnyen kereszteződnek, és stabil hibrideket képeznek. Megtermékenyülés nélkül is termést és magokat hoznak. Vagyis ezen növények gyakorlatilag önmaguk klónozásával tudnak szaporodni.




Forrás:jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: fitoeszrtogénnek, salaktalanítónak, vérszegénységnek, tápanyagtartalma, felhasználhatunk, fagylaltkehelybe, bőrfeldolgozásra, szájnyálkahártya, megtermékenyülés, csersavtartalmát, gyümölcslevesbe, elengedhetetlen, energiatartalma, fogínygyulladás, növénynemesítők, gyümölcssavakat, vaníliafagylalt, nektárforrással, magyarországon, gyomnövényként, gyulladásgátló, védősövényként, szederlevélből, flavonoidokban, színanyagaiban, termőterületek, tejtermékekkel, pektintartalma, kereszteződnek, tartósíthatjuk, keletkezésének, megakadályozza, növekedésének, flavonoidokat, vérszegénység, meggyógyulnia, málnával együtt, ember ősidők, szeder egyike, legfrissítőbb gyümölcsöknek, lugasszerűen kiképzett, szeder nemzetségen, szeder fajok, legtöbb hazai, földi szeder, úgynevezett gyűjtőfaj, kövi szeder, hamvas szeder, hazai szederfélék, szeder növények, fajok könnyen, erdészek gyomnövényként, Ázsia Európához, Magyarországon Pest,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Gárdonyi Géza - Április végén  Gábor Dénes gondolata  Föld napja április 22  A Gömb  Paul David Tripp Április 24  Az Európai Unió is foglalkozik...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Bella István: Zsoltár  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  A Gömb  Pillangó  Aki szeret, annak senki sem id...  Alvó cica  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  György napra  Mindenünk, amink van, amit sze...  Jó éjt  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Ébredj  Szép estét kedves látogatóimna...  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Volt egy...  Bella István: Zsoltár  Paul David Tripp Április 26  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ünnepelj csak  A keserű igazság  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam Gizike bar...  A Mester kezének érintése  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 23  Az idő elsodorja létezésünk  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Ébredj  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Esti kép  Föld napja április 22  Volt egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Naplemente  Ha így haladunk...  Emberként automatikusan értéke...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Mosolyogtál már ma?  A könnyek összegyűjtése 
Bejegyzés Címkék
málnával együtt, ember ősidők, szeder egyike, legfrissítőbb gyümölcsöknek, lugasszerűen kiképzett, szeder nemzetségen, szeder fajok, legtöbb hazai, földi szeder, úgynevezett gyűjtőfaj, kövi szeder, hamvas szeder, hazai szederfélék, szeder növények, fajok könnyen, erdészek gyomnövényként, növény nagyon, második évben, termőhajtás 20-40, őket beporzó, szeder bogyója, szeder éretten, amerikai növénynemesítők, tüskétlen szedrek, tüskétlen változatok, egyik hazánkban, tüskementes fajták, vesszők megtartásához, fajták kölcsönös, szedernek nincs, piacokon valóban, szeder tápanyagtartalma, legnagyobb különbség, antioxidáns flavonoidokban, ásványi anyagok, fekete szeder, szederlevélből készült, vashiányos vérszegénységnek, időskori idült, húgyutak betegsége, húgykősav lerakódását, fitoeszrtogénnek rákmegelőző, szintetikus hormonokat, érett szedret, friss gyümölcshús, gyümölcsből lekvárt, gyümölcslé segít, érett szemeket, egyik legrégebben, 1500-a években, patikusok ismerték, változatos szederformák, szederfajták természetes, fitoeszrtogénnek, salaktalanítónak, vérszegénységnek, tápanyagtartalma, felhasználhatunk, fagylaltkehelybe, bőrfeldolgozásra, szájnyálkahártya, megtermékenyülés, csersavtartalmát, gyümölcslevesbe, elengedhetetlen, energiatartalma, fogínygyulladás, növénynemesítők, gyümölcssavakat, vaníliafagylalt, nektárforrással, magyarországon, gyomnövényként, gyulladásgátló, védősövényként, szederlevélből, flavonoidokban, színanyagaiban, termőterületek, tejtermékekkel, pektintartalma, kereszteződnek, tartósíthatjuk, keletkezésének, megakadályozza, növekedésének, flavonoidokat, vérszegénység, meggyógyulnia, feldolgozásra, fellendítette, süteményekhez, legkedveltebb, előállítására, festékanyagot, vércukorszint, gyakorlatilag, gyümölcsöknek, legfrissítőbb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5809
  • e Hét: 30700
  • e Hónap: 62186
  • e Év: 266887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.